Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η επίλεκτη ομάδα «εναεριτών» της ΔΕΗ ή αλλιώς «Οι ορειβάτες των πυλώνων»

Νίκος Σαλέπης
Ένα από τα ποιο ριψοκίνδυνα επαγγέλματα σήμερα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λειτούργημα, είναι αυτό της επίμαχης ομάδας των «Εναεριτών» (εναέριος, αυτός που κινείται στον αέρα) της ΔΕΗ.
Οι εναερίτες τεχνικοί, ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς γι’ αυτούς, είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε βάρδιες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (καύσωνας, παγωνιά, χιόνι, βροχή, δυνατός αέρας κ.λπ.). Σίγουρα κάποια στιγμή που θα κάνατε έξω τη βόλτα σας και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, θα έχετε συναντήσει κάποιους εναερίτες, να κρέμονται από τις κολόνες ή τα ηλεκτροφόρα σύρματα ή ακόμη και από τους μεγάλους μεταλλικούς πυλώνες μεγάλης τάσης που φτάνουν σε ύψος τα 45 μέτρα, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν κάποια πιθανή βλάβη ή να συντηρήσουν το δίκτυο.
Δεν έχετε δει όμως εναερίτες να δουλεύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπου σημειώνονται και οι περισσότερες βλάβες. Αυτοί όμως, είναι έξω αυτή την δύσκολη ώρα και δουλεύουν για εμάς, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, για να βγάλουν το μεροκάματο του τρόμου. Παρόλο που οι εργαζόμενοι παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους, κράνος, γάντια κ.λπ., πολύ συχνά σημειώνονται ατυχήματα όπου χάνουν ακόμα και τη ζωή τους, είτε από πτώσεις, είτε από ηλεκτροφόρους αγωγούς. Ο ρυθμός είναι ανησυχητικός, 7 έως 10 θανάτους κάθε χρόνο και πολλούς τραυματισμούς, πράγμα που καταμαρτυρεί την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Το τελευταίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 4 Φλεβάρη 2009, στον οικισμό Κάτω Κώμης Κοζάνης, όπου έχασε τη ζωή του ο 47χρονος Μάρκος Νίκου, πατέρας δύο παιδιών. Ο άτυχος εναερίτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία πάνω σε κολώνα, την ώρα που επιδιόρθωνε βλάβη.
«...η ηθική ικανοποίηση που νιώθω εγώ και οι συνάδερφοί μου μετά από κάθε διεκπεραίωση μιας βλάβης και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ότι το καλύτερο μπορεί να αποκομίσει κανείς εκείνη τη στιγμή, ένα πράγμα ανεκτίμητο,  συνδυασμένο με το «ευχαριστώ» και το χαμόγελο των πολιτών. Οι πολίτες εκείνη τη δύσκολη στιγμή κρέμονται από σένα και είσαι αυτός που θα τους δώσει το … φως, πραγματικά!». Αυτά είναι λόγια ενός εναερίτη της ΔΕΗ, του κ. Δημήτρη Καπέλλα που συναντήσαμε σε ορεινό χωριό της Καλαμπάκας εν ώρα υπηρεσίας με πολύ χιόνι.
Ο κ. Δημήτρης Καπέλλας τυγχάνει να είναι και γενικός Γραμματέας της ένωσης τεχνικών ΔΕΗ. Είναι σήμερα 40 ετών και εργάζεται από τα 21 του χρόνια στον ίδιο τομέα. «…πάντα είχα γνώση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος που επέλεξα ο ίδιος να εξασκήσω.