Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΗ: η ιστορία δεν ξαναγράφεται δεν παραγράφεται δεν… διαγράφεται!!

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΠΕΛΛΑ
Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει για την χώρα, την οικονομία, αλλά και για τον λαό, η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να γυρίσουμε την μνήμη μας, περίπου 60 χρόνια πίσω, τότε που οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους, στην Ελλάδα, όπου ηλεκτροδοτούν μόνον τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Φυσικά, στις πιο απόμακρες περιοχές, που ήταν ασύμφορο το έργο, αυτό, το ανέλαβαν κάποιες μικρές Δημοτικές Επιχειρήσεις, προσπαθώντας να ηλεκτροδοτήσουν κομμάτια των περιοχών,όχι πάντα με επιτυχία.
Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.ΕΗ.) για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με απώτερο σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.
Αμέσως, μετά την ίδρυση της η Δ.Ε.Η. στρέφεται προς την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, ενώ ξεκινά η ενοποίηση των δικτύων σε ένα εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα. Τα πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα του Ελληνικού υπεδάφους που είχαν νωρίτερα εντοπισθεί, άρχισαν να εξορύσσονται και να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δημιουργούσε. Παράλληλα, η Επιχείρηση ξεκίνησε την αξιοποίηση της δύναμης των υδάτων με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα μεγάλα ποτάμια της χώρας.