Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Δημήτρης Καπέλλας «Η ΔΕΗ ανήκει στον Ελληνικό λαό και σε αυτόν πρέπει να παραμείνει»

Συνέντευξη του Δημήτρη Καπέλλα στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με την κόντρα Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να φθάνει στα άκρα, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ προχωρά σε κινητοποιήσεις από αυτή την εβδομάδα, καθώς αποφάσισε..να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ προαναγγέλλει κλιμάκωση.
Μιλώντας στον "Π.Λ." ο γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Τρικάλων και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών, κ. Δημήτρης Καπέλλας στέκεται στις θέσεις της ΓΕΝΟΠ, αλλά και τι θα σημαίνει η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ "σκληραίνει" την στάση της και αποφασίζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τι μορφή θα έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις;
«Η απόφαση της ομοσπονδίας μας είναι πρώτα απ όλα ενημέρωση ολων των φορέων όπως και των κόμματων, τα συνδικάτα, εμπορικους σύλλογους κ.α για τις θέσεις μας ως αφορά την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης.
Ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς για εμάς έχει τεραστία σημασία και αυτό διότι η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους σε αυτήν - και την Κυβέρνηση , άλλα το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Στη συνεχεία και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και σίγουρα πολύ πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο, το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και στην περίπτωση φυσικά που η κυβέρνηση εμμείνει στη λαθεμένη απόφαση της για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Απλώς, να συμπληρώσω ότι η απεργία είναι πάντα το τελευταίο όπλο των εργαζομένων και ειδικότερα στην περίπτωση μας το χρησιμοποιούμε πάντα και μόνο (!), προκειμένου να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και σχεδόν ποτέ για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια κρατάμε μια αμυντική στάση και αυτό διότι η επιχείρηση δέχεται ένα ανηλεή πόλεμο από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν την απαξίωση, την συρρίκνωση και σαν αποτέλεσμα αυτών και το τελικό ξεπούλημα της».
Τι θα σημαίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ;

«Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, καταρχήν ακυρώνει ένα δημόσιο κοινωνικοοικονομικό εργαλείο ανάπτυξης, που πρέπει να υπηρετεί το Δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό. Εκτός και αν η σημερινή Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν καλύτερη αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική από το κράτος!
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι έχει να προσφέρει στο δημόσιο συμφέρον μια τέτοια κίνηση;
Αν κοιτάξουμε λίγο πιο πάνω στις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά, θα δούμε ότι όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση των ηλεκτρικών εταιριών η τιμή της κιλοβατώρας εκτοξεύτηκε στα ύψη, την τελευταία δεκαετία. Σε όσες χώρες της Ε.Ε. άνοιξε η αγορά σε ιδιώτες, τα τιμολόγια αυξήθηκαν από 24% ως 90%, όταν στην Ελλάδα η αντίστοιχη αύξηση ήταν 35%-38% -λόγω και του φθηνού, ακόμη, λιγνίτη. Ας μας αναφέρουν μια, έστω μια χώρα όπου η ιδιωτικοποίηση έφερε μείωση τιμών και εμείς πραγματικά θα κάνουμε πίσω!
Θέμα μεγάλο όμως είναι και ο τεράστιος φυσικός ορυκτός πλούτος της επιχείρησης, όπως οι λιγνίτες της Δυτ. Μακεδονίας, αξίας τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή και τα νερά λιμνών και ποταμών. Είναι δίκαιο να περάσουν έναντι πινακίου φακής στα χέρια ιδιωτών; Ας μας απαντήσουν λοιπόν!
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ακολουθεί έναν δρόμο, άκρως νέο-φιλελεύθερο, θυμίζοντας τον άκρατο και ξεπερασμένο – αποτυχημένο στην πράξη Θατσερισμό της δεκαετίας του 80'. Δηλαδή οι κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης όπως η Γαλλική EDF, Vattenfall κ.λπ. που ανήκουν στο κράτος είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις ιδιωτικές ΕΟΝ ή Endesa; Γιατί αυτή η κυβερνητική επίμονη λοιπόν;
Ας μην γελιόμαστε, το πρόβλημα δεν είναι στη μετοχική σύνθεση, αν δηλαδή ανήκει σε ιδιώτες είναι όλα καλά καμωμένα, αλλά στην βούληση των κυβερνήσεων να εργαστούν για την ανάπτυξη της Επιχείρησης και όχι για την απαξίωση και το ξεπούλημα της. Ένα πολύ μεγάλο θέμα είναι φυσικά (ίσως και το μεγαλύτερο) η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και εδώ πρόκειται για ένα ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ και μ' αυτά δεν πρέπει να "παίζουμε". Εκτός, και αν στη κυβέρνηση, δεν υπολογίζουν αυτή ακριβώς την παράμετρο. Θα' θελα στ' αλήθεια να ξέρω, ποιός θα είναι αυτός ο πολιτικός που θα βάλει την υπογραφή του στην εκχώρηση της Ενεργειακής Ανεξαρτησίας της χώρας!
Τέλος, εμείς σαν εργαζόμενοι ένα και μόνο μήνυμα δίνουμε και πιστεύω να το πάρουν αυτοί που πρέπει. Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ δεν σωπαίνει, ούτε υποστέλλει το λάβαρο του αγώνα και αντιστέκεται. Ο αγώνας για εμάς είναι αγώνας επιβίωσης, είναι αγώνας πρώτα και πάνω απ' όλα υπέρ της κοινωνίας για ένα ύψιστο αγαθό που ονομάζετε ηλεκτρικό ρεύμα και δεν μπορεί κάνεις να το χρησιμοποιεί σαν χρηματιστηριακό προϊόν, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι θα πρέπει να παραμείνει!»

Θεωρείται ότι το τελευταίο διάστημα δέχεστε επίθεση;
«Η αλήθεια είναι ότι την περιμέναμε . Η επίθεση στο Δημόσιο τομέα σήμερα έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι οι ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε Δημόσιο, πρέπει τα πάντα να πάνε σε ισχυρά μονοπώλια. Η δεύτερη ενάντια στα συνδικάτα στον δημόσιο τομέα, γιατί αυτά εμφανίζουν σημαντικότερες αντιστάσεις και χαλάνε τη «σούπα» της Κυβέρνησης. Ο κύριος Ρακιτζής και μια σειρά εκλεκτοί κύριοι ξύπνησαν σήμερα γιατί πιθανά πήραν εντολές να ξυπνήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτό που απαίτησε η τρόικα. Το κτύπημα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, λόγω και της ισχυρής πίεσης της τρόικας, η Κυβέρνηση έχει βάλει σήμερα στο στόχαστρο τη ΔΕΗ, διότι αποτελεί ένα σημαντικότατο φιλέτο από αυτά που έχουν μείνει ακόμη στον έλεγχο του Δημοσίου και αποφάσισε οριστικά να την ιδιωτικοποιήσει (πρώτο βήμα; η μείωση της συμμετοχής Δημοσίου από 51% σε 34%), αλλά και το συνδικάτο του χώρου.
Δεχόμαστε εδώ και καιρό ένα "βομβαρδισμό" δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ από συγκεκριμένα ΜΜΕ όχι τόσο αθώα που με αποκορύφωμα την έκθεση Ρακιτζή για μια επιχορήγηση καθ' όλα νόμιμη, για χρήματα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ νόμιμα μέσω ΣΣΕ, προϊόν διεκδίκησης δηλαδή εδώ και 27 χρόνια! Στόχος τους φυσικά και εν' όψη της ιδιωτικοποίησης είναι να μας βάλει απέναντι στον συνάνθρωπο μας που είναι άνεργος και που τον έκαναν να μισεί αυτόν που εργάζεται και αυτόν που εργάζεται και αμείβεται με 500ευρώ να "μισεί" αυτόν που παίρνει 1200 ευρώ. Δυστυχώς, η λογική αυτή είναι η λογική του διαίρει και βασίλευε και είναι αυτή που χρησιμοποιούν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα εξουσίας προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα αυτών που σηκώνουν ανάστημα και Αντιστέκονται.
Σήμερα, όμως ,ήμαστε έτοιμοι, όσο ποτέ άλλοτε για μετωπική σύγκρουση και αυτό, διότι η κατάσταση που προετοιμάζουν για την επιχείρηση του Ελληνικού λαού- αν περάσει- θα είναι μη αναστρέψιμη (π.χ. η πώληση του ΟΤΕ).
Ευθύνη και καθήκον όλων μας, όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτή, αλλά το σύνολο του λαού είναι να υπερασπιστούν την ΔΕΗ σαν ένα δημόσιο αγαθό, διότι δημιουργήθηκε από το λαό, μέσα από τις δικές του οικονομικές θυσίες και ανήκει αποκλειστικά και μόνο, σ' αυτόν.
Και σ' αυτή την προοπτική νομίζω, ότι το συνδικαλιστικό Κίνημα στο σύνολο του έχει να δώσει μεγάλο αγώνα, όχι μόνο για την "σωτηρία" της Επιχείρησης, αλλά και όλων αυτών που αλλά αυτού που ονομάζουμε Δημόσια αγαθά και εθνικό πλούτο.»
Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Καθημερινή", το 74% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες, τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Πώς το σχολιάζεται;

«Θα μου επιτρέψετε κατά πρώτο λόγο να έχω τις ενστάσεις μου για γκάλοπ, τα όποια πληρώνονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ που πολεμούν οτιδήποτε έχει να κάνει με Δημόσιο τομέα για τους δικούς τους φυσικά λόγους και τα δικά τους συμφέροντα, κατά δεύτερον λόγο, ο χρόνος του γκάλοπ μην ξεχνάμε ότι έγινε μετά από ένα ανηλεή πόλεμο δυσφήμησης από κανάλια ,εφημερίδες και ραδιόφωνα με στόχο το "σοκ της κοινωνίας" μέσω του καταιγισμού των δημοσιευμάτων, αλλά και μέσω κοινωνικού αυτοματισμού, μετοχοποιώντας μας να φέρουν την κοινωνία απέναντι, γνωρίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας το επιστράτευσαν ως όπλο για τα σχέδια τους».
O κ. Φωτόπουλος γνωστοποίησε ότι η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει την ασφαλιστική της περιούσια που ανέρχεται σε 12 δισ. Ευρώ. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;

«Καταρχήν, το πόσον αυτό δεν βγήκε έτσι τυχαία και σίγουρα δεν το βγάλαμε εμείς. Το ποσόν αυτό αθροίζεται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων 50 χρόνων και αναφέρεται σε αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Prudential και Wyatt. Στην πρώτη μελέτη που συντάχθηκε το 1995 και έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης, τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ορίστηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ. Το 2000 ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ, το 2005 σε 10,8 και το 2007, με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε με αφορμή το ασφαλιστικό, εκτιμήθηκαν σε 11,9 δισ. ευρώ. Με τους υπολογισμούς αυτούς, κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εμφανίζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης. Τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται σήμερα σε 6,7 δισ. ευρώ, η κεφαλαιακή της αποτίμηση είναι στα 5,6 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51% των μετοχών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία 3,8 %. Και για να προλάβουμε τις φωνές που ισχυρίζονται ότι η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί τη ΔΕΗ ή επιδιώκει την συνδιοιήκηση και άλλες τέτοιες αναφορές που στόχο και σκοπό έχουν την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, σας λέω ότι από την πλευρά μας, αυτή η κίνηση έγινε πρώτον για να αναδείξουμε το καθεστώς της επιχείρησης σε σχέση με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και για να σταματήσει το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Η Κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα σκοντάψει επάνω στα ίδια της τα σχέδια ξεπουλήματος και νομίζω οτι θα είναι το πρώτο ηχηρό χαστούκι απέναντι στην εκποίηση της μεγαλύτερης Δημόσιας περιουσίας . Η ΔΕΗ ανήκει στον Ελληνικό λαό και σε αυτόν πρέπει να παραμείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου